U bent hier

Dossier Ebola

Laatste aanpassing. 13 oktober, 2016

Op 29 maart 2016 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaard dat zij de ebola-uitbraak in West-Afrika niet meer beschouwen als ‘Public Health Emergency of International Concern’. De 90 dagen van verhoogde alertheid in de voorheen endemische landen Sierra Leone, Liberia en Guinee zijn voorbij.

De WHO-uitspraak betekent voor Nederland dat de verhoogde paraatheid voor potentiële ebolagevallen uit West-Afrika kan worden beëindigd. Voor personen afkomstig uit Guinee, Sierra Leone en Liberia is weer de standaardzorg van toepassing. De triagestandaarden, behorende bij de LCI-richtlijn Virale hemorragische koorts filovirussen, zijn daarom ingetrokken. 

De ebola-uitbraak in West-Afrika lijkt dus tot stilstand gekomen. Hoewel daarmee de kans op een importgeval in Nederland ook verder afneemt, blijft alertheid geboden. Bij een patiënt met koorts uit de tropen zal in bepaalde gevallen een virale hemorragische koorts overwogen worden. 

Bij verdenking van een patiënt met virale hemorragische koorts zijn de meldingsplicht en -criteria in de LCI-richtlijn Virale hemorragische koortsen- filovirussen, paragraaf 10.1, weer van toepassing zoals deze vóór de ebola-epidemie golden. 

Meer informatie: kenniscentrum@nhg.org

Voorlichting

Nieuws

20 mei, 2015
De lijst met endemische gebieden is aangepast in de triagestandaarden in de huisartsenzorg. Liberia is als endemisch gebied verwijderd.

Publicaties

De ebola-uitbraak in West-Afrika breidt uit en de Wereldgezondheidsorganisatie schat in dat de uitbraak nog tenminste 6 maanden aanhoudt. De kans op introductie in Nederland blijft erg klein, maar niet helemaal uitgesloten.