U bent hier

Huisarts en Wetenschap

De huisarts die op de hoogte wil blijven van wetenschappelijke ontwikkelingen op zijn vakgebied leest Huisarts en Wetenschap. Dagelijks publiceren we nieuwe artikelen online waarover we onze lezers via de wekelijkse nieuwsbrief informeren. Elke maand valt het papieren tijdschrift op de deurmat. We brengen relevant en state of the art onderzoek, actuele beschouwingen, prikkelende opinies, informatieve interviews en praktijkgerichte casuïstiek en nascholing. Ook richtlijnaanpassingen vindt u in H&W, net als verenigingsnieuws.

H&W 5 over genderverschillen, menstruatieproblemen en griepvaccinatie

‘Mannen en vrouwen verschillen in de aandoeningen die ze krijgen en in de presentatie van die aandoeningen. Gek dat vrouwen in onze spreekkamer toch minder vaak dan mannen lichamelijk onderzoek krijgen bij bijvoorbeeld klachten die wijzen op een acuut coronair syndroom.’ H&W-redacteur Kim van Wijck verwondert zich hierover in haar redactioneel. In dit meinummer leest u verder over menstruatieproblemen, selectie voor griepvaccinatie en hoe te handelen wanneer een ouder-babyrelatie zorgen oproept.

Vrouwen krijgen minder vaak lichamelijk of beeldvormend onderzoek, of een verwijzing naar de specialist dan mannen. Dit kan een negatieve invloed hebben op het diagnosticeren van een ziekte. 

De selectie voor de griepvaccinatie is herzien. Uitgangspunt is de juiste mensen uitnodigen met zo min mogelijk handwerk voor de huisarts. Ook is er een nieuwe NHG-Behandelrichtlijn Influenza. 

Denk bij secundaire amenorroe ook aan een voorafgaand hersentrauma. Wanneer de amenorroe langer dan een jaar duurt, is verwijzing naar een endocrinoloog aan te raden. 

De criteria voor wat een normale en wat een afwijkende cyclus is, zijn bij adolescenten anders dan bij volwassenen. Het is belangrijk inzicht te hebben in hoe de cyclus eruitziet. 

Huisartsen zijn betrokken bij jonge gezinnen. Zij kunnen daarom vaststellen of de ouder-babyrelatie zich goed ontwikkelt. In dit artikel staan praktische tips voor als er zorgen zijn. 

Benieuwd naar wat H&W nog meer te bieden heeft? Lees het meinummer. 

 

 Veel leesplezier!

De H&W-redactie